Se alla blogginlägg

Ensamföretagare, hur mår du?

Trivas med sitt eget sällskap, ledas av sin vision och ha kortast möjliga väg från beslut till handling är goda anledningar till att vilja driva eget företag. Som egenföretagare ansvarar du för din arbetsmiljö och hälsa. Hur är det med just det?

Se alla blogginlägg

Ensamföretagare, hur mår du?

Trivas med sitt eget sällskap, ledas av sin vision och ha kortast möjliga väg från beslut till handling är goda anledningar till att vilja driva eget företag. Som egenföretagare ansvarar du för din arbetsmiljö och hälsa. Hur är det med just det?Ensam med totalansvar för leverans och ekonomi, är vardag för egenföretagare. Dessutom klappar du den egna axeln. Det är både roligt och läskigt. Med pandemin har tillfällen för sociala kontakter minskat för oss alla, men som egenföretagare kan det vara extra ensamt.

En anställd på ett företag där distansarbete införts har ändå sina kollegor kvar. Man är enade om samma uppdrag och kan utbyta tankar med varandra, om än digitalt. Som företagare utan medarbetare eller med en eller två anställda kan känslan av ensamhet bli överväldigande, när även det sociala livet utanför jobbet begränsats.


Om du såg på dig själv utifrån, vilka kloka råd skulle du ge?

I ensamma tider som småföretagare behövs nätverket som bäst. Det är aldrig för sent att börja bygga ut det. Vilka arbetar på samma sätt som dig eller vilka har varit i en liknande sits? Vem kan du själv vara ett stöd till?

LinkedIn är ett fantastiskt verktyg om du använder det aktivt.
Gräv fram dina inloggningsuppgifter och fräscha upp din profilsida. Ta en liten stund och sök upp alla du jobbat/studerat med tidigare som du tror kan ge ett bra utbyte. Hitta några positiva föreläsare att följa. Sök upp företagare som lyckats. Man måste inte skicka en kontaktförfrågan, utan kan klicka på följ-knappen på de som du inte känner, men som kan vara uppmuntrande och ge värdefulla insikter. Följ ditt fack! Och företagarorganisationen Företagarna har också en sida värd att följa!

Lokalt på din ort finns nätverk du kan vara en del av.
Om du avskyr att mingla kan tillfället att gå med inte bli bättre, nu när alla möten styrs över till det digitala. Behovet att ses fysiskt är för många stort, så en jogginggrupp eller walk-and-talkgrupp kan vara något att hålla utkik efter. Kanske du kan starta en själv! Bli en mentor, träningskompis eller medvandrare och få stort utbyte av det för egen del.

Var inte rädd för att be om hjälp och vara transparent med din situation.
Är det obekvämt kan du vända dig till företagshälsan och ta professionell hjälp. Hos oss finns organisationskonsulter som kan ge en överblick över ditt företagande, din struktur och vad som bör prioriteras. Under hög stress är det mänskligt att få ett tunnelseende. Känner du att pandemin slagit hårt på ditt psykiska välmående finns samtalsterapeut, psykolog och beteendevetare som hjälper dig att få fast mark under fötterna igen.


Självledarskapet

Som chef är uppdraget att leda, genom att måna om sina medarbetares utveckling och styra mot resultat. Att se över deras arbetsmiljö och belastning är en stor del av en ledares roll. Ser du dig själv och vad som är bäst för din hälsa? Ditt självledarskap ska måna om att du tar pauser, äter, motionerar och sover, men även att du får den sociala kontakt du behöver.

Vad behöver du för att må bra inför det nya året?
Uppsidorna med att driva eget är många och du som jobbar så, vet dem så väl. Friheten att vara sin egen chef, drivas av en egen vision är drömmen när många startar eget. Det här året har varit tufft, inte bara ekonomiskt.

Under pandemin minskar det sociala kontakterna och det påverkar oss mer än vi vill. För visst är företagande med sig själv som chef och kollega självvalt, men nu mer än någonsin är det viktigt att ställa sig den nödvändiga frågan.

Hur mår du, kompis?
Som kund till företagshälsan kan du få stöd och hjälp. Vi kan vara ett stödjande bollplank, som organisationskonsult eller samtalsterapeut. Hjälpa till att bena ut, strukturera upp, prioritera och se helheten tillsammans. Hör av dig!

Jag vill boka ett samtal

Du kanske även vill läsa om...