Se alla blogginlägg

Stickande EU-kommissionärer och mötet i hängmattan

Det är uppfriskande att fler vill förändra synen på mötesarbete, så att det passar våra kroppar och tillför energi istället för att trötta ut. Vi tittar extra på mötets arbetsmiljö!

Se alla blogginlägg

Stickande EU-kommissionärer och mötet i hängmattan

Det är uppfriskande att fler vill förändra synen på mötesarbete, så att det passar våra kroppar och tillför energi istället för att trötta ut. Vi tittar extra på mötets arbetsmiljö!När vi ska på konferenshotell

Vi vet inte om du har uppmärksammat det, men de senaste åren har konferenshotellen blivit tokiga i att erbjuda jordnära och hjärnsnälla konferensaktiviteter. Fokus var tidigare på teambuilding men nu omfamnas naturen, hälsan och måendet. Det räcker inte längre att kalla pausen en bensträckare och bredvid kaffetermosen står en bricka ingefärsshots.

På 2000-talet skickas arbetsgrupper på konferenser med ett avbrott då och då, där hjärna och kropp får miljöombyte och positiv stimulans. Under mötet studsar inte sällan en PT in och får med sig sammanträdets deltagare i upphopp och knäböj. Vi mår bra av att röra oss och säger att det här borde vi göra oftare.


Mötas i hängmattan?

Visste du att på konferensanläggningen Bommersvik i Södermanland kan grupper konferera eller bara ta en paus med skogsfloating? Gruppen halvligger i hängmattor ute i Guds fina natur och populärt är det också. Varje vår och höst floatar personer på hotellområdet.


Vi lånar tänket och förnyar mötet

Även i Dalarna råder kreativ fantasi på länets fina anläggningar, men hur är det på din APT? Vi kan våga låna tänket och applicera det på våra regelbundna möten hemmavid.

När vi ses fysiskt eller digitalt och har laddat inför ett personalmöte eller ledningsgruppsmöte med många komplexa frågor fastnar vi lätt i att köra på som vi alltid har gjort. Men inget bör hindra att du som mötesledare inför nya grepp.


EU-kommissionärernas moderna tilltag

Det är välkänt att EU-kommissionären Ylva Johansson stickat raggsockar i julgåva till hela sin personal, men hur reagerade du på nyheten att hon och danska kollegan Margrethe Vestager tagit fram stickpåsarna under det årliga linjetalet av kommissionens ordförande i Strasbourg nyligen? Reaktionerna på Twitter har varierat, så kanske kommissionärernas agerande var lite väl modernt. Möjligen är vi inte redo för den här sortens hjärngympa under pågående möte, eftersom det kan ses som respektlöst mot talaren i ett så högtidligt forum.

Men dessa kvinnor är något på spåren. De flesta vet att en grupp kan hålla koncentrationen under max 40 minuter och sedan är det bra för mötet med en paus. När mötet pågår längre än så blir vår uppmärksamhet, och förmåga att effektivt samarbeta, lägre. Om täta korta pauser gör att vi kan hålla vår koncentration, borde vi inte göra det extra mycket under långa och viktiga möten?

För att inte frestas att hoppa över bensträckaren när vi är som mest stressade (har vi någonsin ett möte där vi känner att tid finns att pausa?) behöver vi arbeta in en företagspolicy kring mötesstruktur. Vill du fördjupa dig i mötesledning och förbättra kvaliteten på era möten har vi organisationskonsulter på Dalarnas Företagshälsa. De kommer inte att lära er att sticka, men ger konkreta strategier för att utveckla er mötesproduktivitet. Vi tipsar också gärna om mötesskolan från Svenska Möten.


Du kanske även vill läsa om...